Mos-akoestiek onderzocht: de verrassende resultaten

Fake news?

De positieve eigenschappen van onze onderhoudsvrije moswanden zijn talrijk. Een belangrijk kenmerk is de sterke geluiddempende werking. Hoewel er in het verleden door verschillende partijen al enkele geluid-absorberende testen zijn uitgevoerd op rendiermos, zijn de uitkomsten nogal verschillend. De beschikbare gegevens worden daarnaast vaak té rooskleurig uitgelegd of er worden kengetallen aan toegekend die niet kloppen. Soms zelfs als ‘Fake news’ te bestempelen.

Onafhankelijk Onderzoek Moswand

Onafhankelijk onderzoek door Moswand.eu

Om duidelijkheid te krijgen hebben wij een uitgebreid onderzoek laten verrichten voor onze verschillende soorten geprepareerd mos, bevestigd op verschillende ondergronden.

Middels onafhankelijk onderzoek beschikken wij nu over 6 verschillende test resultaten, uitgevoerd en gecertificeerd volgens ASTM C 423 en DIN EN ISO 354 (3).

Het belang van deze testen wordt erkend, ondersteund en mede mogelijk gemaakt door Healthy Building Network, onderdeel van het samenwerkingsprogramma INTERREG VA Deutschland-Nederland.

Healthy Building Netwerk en Interreg Duitsland

Het waterdichte bewijs: mos is de perfecte geluidsdemper

De resultaten van deze onderzoeken overtroffen zelfs onze verwachtingen. Ook de onderlinge verschillen zijn heel interessant. Met deze nieuwe testgegevens zijn wij nu in staat om veel beter, gerichter én eerlijker te adviseren.

Grafiek, akoestische demping mos

De belangrijkste conclusies:

  • Bolmos scoort veruit het beste van alle mossoorten
  • Rendiermos zorgt, in combinatie met de door ons geleverde hoge mosdichtheid, ook voor een zeer hoge geluidsdemping. Verrassend hierbij is dat rendiermos op kurkplaten maar liefst 20% hoger scoort dan rendiermos op MDF platen.
  • Platmos scoort, ondanks de geringe dikte, nog altijd 400% hoger in de belangrijkste frequentiegebieden dan regulier tapijt.
  • Onze moskorven (dicht gevuld met rendiermos) spannen de kroon. Worden de moskorven losstaand als roomdivider gebruikt, dan bezitten ze de hoogste demping van alle soorten. Hierbij wordt zelfs klasse A gehaald, de hoogst mogelijke score. Bijzonder is dat ze ook in het lastig te dempen lage frequentiegebied (lage tonen) goed scoren.

Mos dempt significant beter dan tapijt

Ter vergelijking hebben wij de akoestische gegevens van een gemiddeld tapijt van 30 mm. poolhoogte in de grafiek geplaatst. Conclusie is dat ál onze mos soorten een significant hogere geluiddemping bezitten. In het belangrijke frequentiegebied van rond de 1000Hz zelfs 4 tot 10x beter!

Alle testresultaten zijn specifiek voor onze mossen gekwalificeerd. De door ons gebruikte technieken, ‘mosdichtheid’ en ondergronden spelen hierbij een belangrijke rol. Deze testresultaten zijn daarom alléén te gebruiken voor de door Moswand.eu geproduceerde moswanden.

Vraag via het aanvraagformulier de uitgebreide onderzoeksresultaten aan!

Benieuwd wat mos voor de akoestiek in uw ruimte kan doen?

Neem contact met ons op voor meer informatie, wij voorzien u graag van een persoonlijk advies.

0

Typ uw zoektermen in en druk op Enter om te zoeken